در باور همه ما ایثار و ازخودگذشتگی یک صفت بسیار عالی است اما در برخی از مواقع این ویژگی به یک الگوی تکراری و افراطی برای رفع نیازهای دیگران تبدیل می شود. در واقع در وجود این افراد تله شخصیتی ایثار شکل گرفته است؛ یعنی فرد به ازخودگذشتگی و فداکاری بیش از اندازه مبتلا شده است.
پادکست ❤️ تله ایثار چیست؟ ؛ بشنوید :
افرادی که در کودکی همیشه پدر و مادر آن ها انتظارات زیادی داشته اند یا فقط زمانی مورد توجه والدین قرار میگرفتند که نیاز دیگران را برطرف کرده باشند، این افراد معمولاً در بزرگسالی به دچار تله شخصیتی ایثار می شوند. علاوه بر اینها برخی از والدین در دنیای نیازمند های خود غرق می شوند و از فرزندان خود غافل می شوند و به اندازه کافی به آنها توجه نمیکنند. بی اهمیتی والدین به نیازهای کودک از دیگر دلایل شکلگیری تله شخصیتی ایثار است.
افرادی که به طرحواره یا تله شخصیتی ایثار مبتلا می شوند قدرت نه گفتن به دیگران را ندارند و همیشه به فکر خدمت و لطف به دیگران هستند. این افراد نسبت به دیگران احساس مسئولیت بسیار زیادی میکنند و آن قدر به دیگران خدمت می کنند که به ضرر خودشان تمام می شود. افراد مبتلا به تله ایثار در صورتی که به خواسته دیگران نه بگویند احساس گناه و خود خواه بودن میکنند و به طورکلی نیاز خودشان را فدا میکنند تا نیازهای دیگران را برآورده سازد.
روش درمان تله شخصیتی ایثار
درمانگر ها به افراد مبتلا به تله شخصیتی ایثار میآموزند که همه انسان ها نیازهای حقوقی یکسانی دارند. لازم است تا یاد بگیرند که خودشان را فدای نیازهای دیگران نکنند و بیش از حد توان خود برای خودشان وظیفه ای تصور نکنند. روان درمانگر بیمار را تشویق میکند تا به نیازهای خودش توجه کند و از دیگران هم بخواهد تا به او اجازه دهند که او نیز به نیازهای خود توجه کند.