در خانواده هایی که مشکلات زیادی وجود دارد و والدین نمیتوانند با یکدیگر کنار بیایند، طلاق به عنوان آخرین راه حل انتخاب می شود طلاق علاوه بر تاثیری که بر خوانواده می گذارد تاثیرات جبران ناپذیری بر خانواده کودک دارد و این اثرات منفی در زندگی کودک مشاهده می شود. بسیاری از والدین نیز پس از طلاق نگران اثرات و دل مشغولی فرزندان و واکنش آن ها هستند.
پادکست ❤️ تاثیر طلاق بر کودکان ؛ بشوید :
واقعیت این است که کودکان با مرگ والدینشان راحتتر از طلاق کنار می آیند. کودکان در سالهای اول و دوم بعد از طلاق بیشترین کشمکش درونی را تجربه میکند و در معرض خشم استرس و اضطراب شدید قرار می گیرند. البته بسیاری از کودکان ممکن است پس از گذر زمان به زندگی عادی برگردند اما بعضی از آنها هرگز به حالت عادی باز نخواهند گشت.
در ادامه تاثیر طلاق بر کودکان را مورد بررسی قرار می دهیم.
ترس و احساس ناامنی
زمانی که بنیان خانواده پابرجا است و فرزندان در کنار پدر و مادر مشغول زندگی هستند ،در واقع زندگی بطور طبیعی در جریان است. اما با طلاق کودکان از حس امنیتی که در فضای خانواده وجود دارد دور می شوند و احساس ترس و ناامنی در وجودشان ایجاد می شود.
ارتباط والدین با پدر یا مادر بعد از طلاق با حجم زیادی استرس همراه میشود که ممکن است حمایت والدین را نیز بشدت کاهش دهد. بسته به اینکه پدر یا مادر سرپرستی کودک را برعهده بگیرند مشکلات مختلفی گریبانگیر کودکان می شود مثلاً زندگی با مادر ترس از مشکلات مالی و احساس ناامنی را به همراه دارد و زندگی با پدر می تواند بر روی مسائل تحصیلی کودک تاثیرگذار باشد.
خشم و عصبانیت
نتیجه طلاق، محرومیت مداوم از مهر و محبت پدر یا مادر است که باعث می شود روحیه پرخاشگری و خشم در کودکان به وجود آید. رفتارهای پرخاشگرانه گاه با همسر، به صورت درگیری با کودکان دیگر بروز میکند و گاهی با زیر سوال بردن قوانین خانه و یا وظایفی که کودکان برعهده دارند، نشان داده می شود. به علاوه کودکانی که شاهد جدایی پدر و مادر خود هستند دچار بیماری بیقراری می شوند و در مقابل هر عاملی به راحتی عکسالعملهای شدید نشان میدهند و تحریک می شود.
احساس گناه
متأسفانه کودکان در سنین مدرسه و پائین تر شاید خود را عامل طلاق والدین میدادند. ممکن است در زمان دعواهای بین والدین، فرزند از طرف یکی از والدین را گرفته باشد، اما به دلیل علاقهای که به آنها دارند بعد از کنترل ناراحتی خود دچار عذاب وجدان می شوند و احساس حس گناه به آنها دست می دهد که شاید دلیل اختلاف والدین به خاطر حضور آنها بوده است. حس گناه در صورت عمیق شدن می تواند اضطراب و استرس شدیدی را برای کودکان به دنبال داشته باشد.
وسواس و افسردگی
متأسفانه یکی از اثرات بد طلاق در دختران و پسران وسواس است که بدون اراده آنها ایجاد میشود. کودکانی که دچار وسواس میشوند کارهای روزمره خود را در حد افراطی انجام میدهد علاوه بر این نوجوانانی که فرزند طلاق هستند ممکن است دچار افسردگی شده و به طور مداوم در اندامهای بدن خود احساس خستگی کند در این شرایط کودک از زندگی لذت نمیبرد.
دوستی با افراد ناباب
متأسفانه زمانی که پدر و مادر در زندگی حضور نداشته باشند، نمی توانند درباره فرزندان خود و رفت و آمد آنها مدیریت کنند. بسیاری از کودکان بعد از طلاق والدین، احساس افسردگی و عدم اعتماد به نفس می کنند به همین دلیل به هر فردی اعتماد کرده و توانایی نه گفتن به دیگران را ندارند، متأسفانه افراد ناباب از موقعیت سوءاستفاده کرده و فرزندان طلاق را برای اهداف مورد نظر خود استفاده می کند.
دوستان و همراهان دقت داشته باشید با وجود مشکلاتی که پس از جدایی والدین بوجود می آید لازم است والدین پس از جدایی با مراجعه به روانشناسان و افراد کارشناس در این حوزه زندگی خود و کودک دلبندشان را از این آسیب ها و خطرات مصون بدارند.