سلام خدمت خانوداه های عزیز به خصوص مادران ❤️ با آموزش های خود مراقبتی پس از تولد هر نوزاد خدمت شما هستیم.
حتما نوزاد خود را در 3 تا 5 روز اول زندگی توسط پزشک مرکز بهداشتی درمانی مورد معاینه قرار دهید. این کار باعث میشود در صورت مشاهده هر گونه مشکل یا بیماری در نوزاد که در بیمارستان وجود نداشته و جدیداً ظاهر شده است را تشخیص دهند و اقدامات لازم انجام گیرد.
با مراجعه به مرکز بهداشتی، آزمایشی از نوزاد انجام میشود به نام آزمایش هیپوتیروئیدی؛ که با گرفتن چند قطره خون از پاشنه پای نوزاد انجام خواهد شد.
این آزمایش وجود بیماری هایی مانند بیماری های مادرزادی و کم کاری تیروئید بررسی میشود. درنظر داشته باشید که کم کاری تیروئید در صورت عدم درمان به موقع، منجر به عقب ماندگی ذهنی کودکان تا پایان عمر خواهد شد. درمان این بیماری ساده است فلذا با تشخیص به موقع این بیماری را درمان کنید.
بهتر است مادران علائم خطر نوزاد را بشناسند و در صورت مشاهده علائم، سریعاً نوزاد خود را به مرکز بهداشتی برسانند. با ما همراه باشید تا در ادامه به معرفی این علائم بپردازیم.
این علائم شامل : قرمزی اطراف چشم یا خروج ترشحات چرکی از چشم، کاهش قدرت مکیدن، استفراغ مکرر، ناله کردن، بیقراری، تحریک پذیری و بی حالی، قرمزی، عدم دفع ادرار و مدفوع در روز اول تولد، رنگ پریدگی شدید و یا کبودی، برآمدگی ملاج، زردی در 24 ساعت اول، ترشحات چرکی از ناف یا خونریزی بیش از چند قطره، وجود جوشهای چرکی یا تاول در پوست، گرمی و تورم یا بزرگی و سفتی پستان نوزاد، تشنج، درجه حرارت بالا و درجه حرارت پایین میباشد.
- به یاد داشته باشید که کشیدن سرمه به چشمان نوزاد باعث آلودگی و عفونت در چشم میشود.
- از گذاشتن خاکستر و روغن یا هر ماده دیگری به ناف نوزاد جدا خودداری کنید، با انجام این کار عفونت را از راه ناف به بدن نوزاد منتقل کرده اید و به تدریج باعث مرگ نوزاد خود شده اید. ناف نوزاد را مرتب خشک و تمیز نگه دارید.
- پستان نوزاد در بدو تولد کمی برجسته تر حالت طبیعی بنظر میرسد. از تخلیه و فشردن پستان خودداری کنید.
- تغذیه هر نوزاد بلافاصله پس از تولد حتما بایستی با شیرمادر آغاز شود. تغذیه با شیر مادر به خصوص در یک ساعت اول زندگی نوزاد از بسیاری از موارد که منجر به مرگ نوزاد خواهد شد پیشگیری می کند. تغذیه با شیرمادر تا شش ماه باید به صورت انحصاری انجام شود و پس از آن تا دو سالگی ادامه یابد.
انحصاری یعنی چیزی بجز شیر مادر به شیرخوار داده نشود.
تغذیه نوزاد با شیر مادر برای مادر نیز علائم مثبتی داشته و سبب کاهش خونریزی پس از زایمان، بازگشت سریع وزن به مقدار قبل، کاهش احتمال سرطان پستان و همچنین جلوگیری از پوکی استخوان می شود.
برای کودک نیز تغذیه با شیرمادر مزایای فراوانی دارد :
از ابتلا به بسیاری از بیماریهای غیرواگیر در بزرگسالی مانند دیابت و فشارخون جلوگیری میکند.
شیرمادر مانند واکسن عمل نموده و از ابتلا به بسیاری از بیماریها به خصوص بیماری های عفونی جلوگیری می کند.
حتی ثابت شده است که کودکانی که در نوزادی با شیرمادر تغذیه شده اند در آینده نیز پایبندی بیشتری به خانواده خود دارند و در جامعه افراد مسئولیت پذیری خواهند شد.
بهره هوشی کودکان با شیرمادر افزایش می یابد.
در شش ماهگی باید غذای کمکی به نوزاد آغاز شود.
اگر زمان این افزودن غذای کمکی زیادتر یا کمتر از شش ماه شود باعث بروز عوارض و مشکلات گوارشی در نوزاد خواهد شد.
نکات غذای کمکی کودک :
این غذا باید بصورت بهداشتی تهیه شود و از مواد ساده، کم حجم و رقیق آغاز شود. بعد از مدتی مواد ترکیبی، با غلظت و حجم بیشتر به غذا اضافه شود.
در نظر داشته باشید که نحوه شروع غذای کمکی نوزاد را حتما از مشاوره و پرسنل بهداشتی درمانی سوال کنید.
به تدریج و در یک سالگی غذای شیرخوار به غذای سفره تبدیل می شود.
اگر کودک به بیماری مبتلا شد، غذای نوزاد خود را مقوی و مغذی تر کنید. با انجام این کار در دفعات متعدد از کاهش وزن کودک در دوران بیماری جلوگیری نماید. در صورت تغذیه با شیرمادر، دفعات تغذیه با شیرمادر را افزایش دهید.
مادران شیرده درصورت مشاهده مشکل درشیردهی باید قبل از هر اقدامی (استفاده از بطری، سرشیشه و شیرمصنوعی) حتما جهت دریافت راهنمایی از پرسنل بهداشتی و درمانی کمک بگیرید.
در استفاده از مصرف مکمل به کودکان به نکات زیر توجه کنید :
قطره مولتی ویتامین : مصرف قطره مولتی ویتامین یا آد از سن 15 روزگی آغاز و تا 2 سالگی ادامه می باید و جلوگیری و بهبودی نوزاد از بیماری را تسریع می بخشد.
قطره آهن : مصرف قطره آهن از 6 ماهگی با غذای کمکی شروع می گردد. این قطره از ابتلای کودک به کم خونی جلوگیری میکند.
واکسیناسیون کودکان باید مطابق با جدول کشوری واکسیناسیون کودک و به موقع انجام گیرد.
تکامل کودک و خود مراقبتی :
شناسایی به موقع تاخیرهای تکاملی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و از پدیدار شدن هرگونه مشکل در کودکان جلوگیری مینماید. وضعیت تکاملی همه کودکان بر اساس تست های خاص تکاملی ارزیابی شده و در صورت مشاهده، به مراجع مربوطه ارجاع میگردد. نگرانی در خصوص روند تکاملی کودک باید توسط خانواده شناسایی شود و در اسرع وقت جهت بررسی بیشتر به مراکز بهداشتی مراجعه نمائید. نحوه حرف زدن، استفاده از دست و پا، رفتار با همسالان و… از روند تکاملی کودک محسوب میشود.
مراقبت کودکان و پیشگیری از سوانح و حوادث :
به منظور خود مراقبتی کودکان در خانواده لازم است از ایمنی محل بازی کودکان اطمینان حاصل نمایید. سوانح و حوادث در کودکان یکی از علل مهم مرگ و میر کودکان و معلولیت های مختلف می باشد. از دریچه چشم کودک نقاط حادثه خیز در منزل و محیط اطراف را شناسایی کنید. کودک خود را تنها در خانه رها نکنید و از سپردن کودک نزد سایر کودکان خودداری کنید.
حوادث عمده ای که کودکان را تهدید میکند شامل : سوختگی، غرق شدگی و خفگی، سقوط، برق گرفتگی، مسمومیت با دارو و مواد شوینده می باشند.
انجام مراقبتهای به موقع کودکان و مراجعه به مراکز بهداشت باعث اطمینان از سلامت کودک و شناسایی به موقع مشکلات کودکان خواهد شد. لذا توصیه من به شما خانواده عزیز این است که با مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی از خدمات مراقبتی و مشاوره ای بهره مند شوید.
زمانهای مراقبت کودک در زمان های 3 تا 5 روزگی / 14 تا 15 روزگی / 30 تا 45 روزگی / 2 ماهگی / 4 ماهگی / 6 ماهگی / 7 ماهگی / 9 ماهگی / 12 ماهگی / 15 ماهگی / 18 ماهگی / 2 سالگی / 3 سالگی / 4 سالگی / 5 سالگی / 6 سالگی و 7 سالگی می باشد.
این ارزیابی ها مطابق منحنی های استاندارد سازمان جهانی بهداشت انجام می گیرید.