توجه به سلامت روانی کودکان در کنار جسم آنها اهمیت بسیار بالایی دارد. متأسفانه اختلالات روحی و روانی که در کودکان در سنین پائین به آن مبتلا می شوند از دیدگاه محققان بیشتر از آن چیزی است که آنها فکر میکردند.
پادکست بیماری های روانی در کودکان ؛ بشنوید :
شناخت بیماریهای روانی کودکان برای والدین گاه بسیار سخت می شود، در حالیکه اگر علائم بیماریهای روانی بموقع شناخته شود به راحتی قابل درمان هستند و عدم درمان کودکان باعث بدتر شدن رفتار آنها خواهد شد. متأسفانه بسیاری از والدین بیماریهای روحی و روانی فرزندانشان را فقط به سن و سالشان ربط میدهد و به دنبال تشخیص و درمان قطعی از سوی پزشکان متخصص نیستند.
در ادامه انواع مشکلات و بیماریهای روانی که ممکن است در کودکان مشاهده شود را با هم بررسی میکنیم.
اختلال بیش فعالی
کودکی که مبتلا به اختلال بیش فعالی است فردی تندخو و نا آرام نسبت به دیگر کودکان است و فعالیت های بدنی بیش از حدی داشته و رفتارهای پیشبینینشدهای را انجام می دهد. این کودکان به سختی میتوانند بر روی چیزی تمرکز کنند.
اختلال غذا خوردن
اختلالهای تغذیهای یک تصور ذهنی اشتباه درباره غذا است که با رفتارهای مضر در زمینه تغذیه همراه می باشد و باعث می شود تغذیه فرد دچار اختلال شود. کودکانی که به اختلالات غذا خوردن مانند بی اشتهایی عصبی و یا پرخوری عصبی مبتلا هستند، به غذا خوردن و وزن خود بیش از مسائل دیگر اهمیت می دهند.
اختلال اضطرابی
شایعترین بیماری روانی بین کودکان اختلال اضطرابی است که مانع فعالیت های عادی روزانه آنها می شود. اختلال استرس پس از حادثه، ترس از اجتماع، وسواس اجباری و… از جمله اختلالهای اضطرابی است که در موقعیتهای مختلف زندگی روان کودکان را تحت تأثیر خود قرار می دهد.
افسردگی
افسردگی نوعی اختلال است که میتواند احساسات کودکان را تحت تاثیر قرار بدهد. در صورتیکه کودک بیش از ۲ هفته در یک دوره زمانی به طور غیرمعمول احساس ناراحتی یا زودرنجی کند دچار افسردگی شده است.
اوتیسم
اوتیسم یکی از مشکلات جدی کودکان است که معمولاً قبل از سه سالگی و در اوایل کودکی ظاهر میشود و بر ارتباط و نحوه تعامل او با دیگران تاثیر میگذارد.
آگاهی از بیماریهای روانی که ممکن است کودکان به آن دچار شوند و توجه به رفتارهای کودکان به والدین کمک میکند تا در صورت ابتلاء فرزندشان به هر یک از بیماریهای روحی و روانی، به موقع به فرد متخصص مراجعه کنند و از بروز مشکلات بعدی در آینده جلوگیری نماید.
والدین باید همیشه به عنوان حامی و پشتیبان کودکان در کنار آن ها باشند و روشهایی را برای آرامش خاطر و شادی خود و کودکانشان پیدا کنند. در مسیر درمان کودکان ترس و خجالت نکشیدن کاری ناپسند است که بهتر است والدین آن را از خود دور کنند و با کمک گرفتن از یک مشاور یا روان پزشک مشکلات روحی و روانی فرزندشان را حل نمایند.