سینوزیت
بسیاری از افراد، وقتی متوجه میشوند که سینوزیت دارند یا پزشک به آنها میگوید که سینوسهای شما دچار التهاب شده، تصور میکنند سینوزیت یک بیماری ماندگار است و شاید تا آخر عمر مجبور باشند با این بیماری دست و پنجهنرم کنند، اما باید گفت این تنها یک تصور نادرست است.
سینوزیت به التهاب مخاط سینوسهای هوایی گفته میشود.این سینوسها حفراتی بسته هستند که در استخوانهای سر و اطراف حفره بینی قرار دارند. به طور کلی ما در هر طرف صورت خود 4 سینوس داریم. سینوس پیشانی، سینوس فکی یا گونهای، سینوس پروانهای و سینوس پرویزنی. سطح داخلی این سینوسها توسط مخاط پوشیده شده است.
هر کدام از این سینوسها توسط منفذی به حفره بینی باز میشوند که از طریق این سوراخ هوا وارد سینوس یا ترشحات سینوس به حفره بینی تخلیه میشود. وقتی نفس میکشیم، هوا با وارد شدن به سینوسها تصفیه، گرم و مرطوب نیز میشود. این همان کاری است که حفره بینی نیز انجام میدهد. علاوه براین، وجود سینوسها سبب کمتر شدن وزن استخوانهای جمجمه میشود.
سینوزیت معمولا به 3 شکل بروز پیدا میکند. در شکل حاد علائم شدید هستند و ظرف 2 هفته بهبود مییابند. معمولا زمانی میگوییم سینوزیت مزمن شده است که علائم بیش از 6 هفته طول بکشد و گاهی حتی ماهها و سالها نیز علائم وجود دارند. در شکل مزمن معمولا علائم خفیفترند و زمانی که علائم چند بار در طول یک سال ظاهر شده و دوباره بهبود پیدا میکند، فرم راجعه سینوزیت نام دارد. این نوع تقسیم بندی به تشخیص علت و درمان سینوزیت کمک میکند.
سینوزیت با چه علائمی خود را نشان میدهد؟
سینوسهایی که در استخوان گونه و زیر کاسه چشم قرار دارند وسینوسهای پرویزنی که بین بینی و کاسه چشم واقع شدهاند، از بدو تولد هستند و بتدریج رشد میکنند و تا 18 سالگی به اندازه بزرگسالی میرسند، بنابراین کودکان بیشتر دچار علامت در سینوسهای فکی و پرویزنی میشوند. سینوسهای پیشانی معمولا تا 5 تا 10 سالگی وجود ندارند، بنابراین علامتی هم در کودکان ایجاد نمیکنند.
در شکل حاد سینوزیت، معمولا تب و ضعف و گرفتگی بینی وجود دارد، خروج ترشحات سبز رنگ از بینی و ترشح از پشت حلق و سردرد نیز دیده میشود.سردرد در بچهها به علت عدم رشد سینوسهای پیشانی کمتر رخ میدهد و بیشتر بزرگسالان هستند که از سردرد و سنگینی سر شکایت دارند. در بعضی از افراد علائمی چون درد چشم، دندان درد، سرفههای شبانه، بوی بد دهان و گلو درد نیز وجود دارد.
#درمان
وقتی هدف از درمان باز کردن راه ارتباط سینوس با حفره بینی است، استفاده از ضد احتقانهای موضعی یا عمومی میتواند کمککننده باشد. گاهی ممکن است بسته شدن راه ارتباطی بر اثر آلرژی باشد که در این مواقع استفاده از داروهای ضدآلرژی مناسب است، اما اگر علت بسته شدن مجرا، آلرژی نباشد ممکن است استفاده از داروهای ضد آلرژی حتی باعث غلیظ شدن ترشحات شود وروند بهبودی سینوزیت را به تاخیر بیندازد.
در بسیاری از موارد سینوزیت حاد که نشانهای از عفونت مثل تب، ترشحات بد رنگ و درد شدید وجود ندارد میتوان با استفاده از ضد احتقان یا حتی بخور گرم یا سرد و استراحت و دوری از مواد آلرژن، سینوزیت را بهبود بخشید. اما زمانی که نشانههایی از عفونت سینوسها وجود دارد باید از آنتیبیوتیکها استفاده شود که پزشکان آن را براساس سن ونوع میکروب شایع تجویز میکنند. این آنتیبیوتیکها باید به طور کامل به مدت 10 تا 14 روز مصرف شوند.