رای ما که همه کودکی و نوجوانی مان با استرس نمره و امتحان و خواب نماندن و شرکت در مراسم کذایی صبحگاه مدارس گذشته، سخت است باور کنیم که دانش آموزان باقی کشورهای دنیا شرایطی از زمین تا آسمان متفاوت با ما را در دوران اولیه تحصیل شان تجربه می کنند. کشورهای مختلف ساز و کارها و شیوه های متفاوتی را برای آماده سازی دانش آموزان برای ورود به دنیای واقعی در نظر می گیرند. یکی مثل ژاپن راه و رسم زندگی و کار و احترام به والدین را در مدارس به کودکانش آموزش می دهد و دیگری مانند آمریکا دختربچه ها را برای موفقیت در مسابقات زیبایی آماده می کند.
در گوشه و کنار دنیا سیستم های آموزشی خاص و نوآورانه ای وجود دارد که تجربه متفاوتی را از تحصیل در مدارس برای کودکان و نوجوانان رقم می زند.

فنلاند؛ یادگیری فارغ از استرس امتحان و نمره
آموزش رسمی برای کودکان فنلاندی از هفت سالگی شروع می شود؛ این در حالی است که در اکثر کشورها کودکان تحت عنوان پیش دبستانی یا غیره از پنج سالگی به مدرسه فرستاده می شوند. فنلاندی ها تا به ۱۰ سالگی پا نگذارند، هیچ مشق شب یا امتحانی را تجربه نمی کنند و در شش سال اول، اصلا مورد ارزیابی قرار نمی گیرند. این فقدان رقابت و فشار آکادمیک به کودکان اجازه شکوفایی داده و یاد گرفتن را به آنها آموزش می دهد. دانش آموزان فنلاندی به جای این که نگران قبول شدن در امتحان ها باشند، فرصتی برای بروز استعدادهای شان پیدا می کنند. تنها آزمون اجباری کودکان فنلاندی در سن ۱۶ سالگی و بعد از پایان دبیرستان از آنها گرفته می شود که چیزی شبیه به کنکور خودمان است، البته نه با این ساز و کار استرس زا و آسیب رسان.
فنلاند از نظر سطح علمی دانش آموزان یک دست ترین دانش آموزان دنیا را دارد. کلاس ها به شکلی دسته بندی شده که دانش آموزان با استعدادتر دائما با کم استعدادترها در تعامل باشند و توانایی های خود را به آنها منتقل کنند. مسئله بعدی، کم تعداد بودن کلاس های آموزشی فنلاند است. هر کلاسی حداکثر ۱۶ دانش آموز دارد و همه آنها می توانند به آسانی از امکانات آموزشی مدارس بهره مند شوند. مجموع این عوامل کنار هم باعث شده که ۶۶ درصد از فارغ التحصیلان دبیرستان های فنلاند به دانشگاه بروند که این بالاترین نرخ ورود به دانشگاه در اروپاست.
انگلیس و کانادا؛ چرت صبحگاهی آزاد است!

به همین دلیل آکادمی UCL در لندن ساعت شروع کلاس هایش را به ۱۰ صبح تغییر داد. گردانندگان این آکادمی تاکید داشتند که یکی دو ساعت اضافه تر در رختخواب ماندن، یک عادت لاکشری نیست بلکه یک ضرورت است. البته این اولین باری نبود که یک مدرسه زمان شروع کلاس هایش را به تعویق می انداخت؛ قبل از این هم در سال ۲۰۰۹ یک مدرسه کانادایی به تین ایجرهای خوش خواب اجازه داد ساعت یازده و نیم به مدرسه بیایند.به گفته مدیر این مدرسه، در نتیجه این سیاست، دانش آموزان وقت شناس تر شدند و حضور مرتب تری سر کلاس های درس داشتند. همچنین این دانش آموزان به شرکت در بحث ها علاقه بیشتری نشان دادند و درس ها هم سریع تر پیش می رفت.
مدرسه دیگری در کانادا هم بعد از اجرای این برنامه شاهد یک تغییر باور نکردنی بود؛ آمار غیبت های دانش آموزان به یک سوم کاهش پیدا کرد. هر چند این مسئله هنوز به یک سبک مرسوم در کانادا یا انگلستان تبدیل نشده اما در تعدادی از مدارس این دو کشور پیاده شده و نتایج مطلوبی هم گرفته است.
چین؛ ریاضی می خوانم، پس هستم!
هلند و مدارس استیو جابزی

در اکثر مدارس دنیا همراه داشتن تلفن همراه سر کلاس های درس ممنوع است اما در مدارس استیو جابزی یک لحظه هم لازم نیست آی پدتان را از خودتان جدا کنید. از آنجا که هر دانش آموزی آی پد خودش را دارد، انگار از یک معلم خصوصی بهره می گیرد. این مدارس از تقسیم بندی های سنی سنتی هم تبعیت نمی کنند و دانش آموزان را به دو گروه سنی ۴ تا ۷ سال و ۸ تا ۱۲ سال تقسیم کرده اند.دانش آموزان مدارس استیو جابزی هم در کلاس های واقعی حضور دارند و هم در کلاس های مجازی. در چنین مدارسی معلم ها به جای این که جلوی کلاس بایستند و درس بدهند، نقش مربیانی را بازی می کنند که کودکان را در مسیر یادگیری شان هدایت می کنند. والدین هم می توانند از طریق یک اپ فعالیت فرزندانشان را کنترل کنند که البته این بخش قضیه ممکن است برای بعضی ها خوشایند نباشد. ساعت های درسی در این مدارس شناور است و حتی می تواند در تعطیلات هم ادامه پیدا کند.
ادغام کارمندی و دانش آموزی در استودیو اسکول های انگلیسی
مدرسه پابرهنه ها

عجایب ۱۶ گانه سیستم های آموزشی دنیا
- در استرالیا مدارسی هستند که مباحث آموزشی را از طریق سیگنال های رادیویی به دانش آموزان ساکن روستاهای دور افتاده منتقل می کنند.
- در هند مدرسه ای به نام سیتی مونتسوری وجود دارد که بزرگترین مدرسه دنیاست و بیش از ۳۲ هزار دانش آموز دارد.
- چین کشوری است که بچه ها در آن بیشترین حجم مشق شب را انجام می دهند. نوجوانان شانگهای بیش از ۱۴ ساعت در هفته را صرف انجام تکالیف خانگی شان می کنند.
- کودکان پاکستانی به آموزش رایگان دسترسی ندارند و آ»وزش اجباری فقط برای سنین ۵ تا ۹ سال است.
- فرانسه کوتاه ترین سال آموزشی و بلندترین روزهای تحصیلی را دارد.
- کودکان کانادایی اغلب سرفصل های درسی شان را به دو زبان انگلیسی و فرانسه یاد می گیرند.
- در برزیل ناهار وعده بسیار مهمی است؛ بنابراین همه مدارس ساعت هفت شروع می شود تا کودکان حتما ناهار را در خانه و با خانواده شان بخورند.
- قدیمی ترین مدرسه شبانه روزی دنیا در انگلستان وجود دارد و در سال ۱۵۶۷ تاسیس شده است.
- دانش آموزان روسی تحت هر شرایطی مدرسه را در روزی به نام «روز دانش» در اول سپتامبر آغاز می کنند حتی اگر این روز آخر هفته یا تعطیل باشد.
- کودکان کنیایی مجبور نیستند به مدرسه بروند اما اغلب آنها به میل خودشان این کار را انجام می دهند.
- بنگلادش به خاطر سیل های مداوم حدود ۱۰۰ مدرسه روی قایق دارد. این مدارس به اینترنت و کتابخانه مجهز هستند و از انرژی خورشیدی استفاده می کنند.
- یکی از سرفصل های آموزشی در مدارس ایسلندی، آموزش گره زدن طناب است.
- تعداد کامپیوترهای موجود در کشور غنا آنقدر کم است که کامپیوترها به صورت نوبتی در مدارس جابجا می شوند.
- مرتفع ترین مدرسه دنیا مدرسه ای در تبت است که در ارتفاع ۵۳۷۳ متری از سطح دریا قرار گرفته است.
- تعداد زیادی از مدارس آلمانی همچنان نام حامیان نازیسم در جنگ جهانی دوم را به خود گرفته اند.
- در آمریکا مدارسی وجود دارد که به کودکان زبان الویش یا زبان کارکترهای «ارباب حلقه ها» را آموزش می دهد.